Selamat Hari Raya Aidilfitri... Kuih tradisional yg slalu jd pilihan time raya.. Masa beraya kt umah kakak dkt Jertih smpt juga blajo buat kuih ni... Jom tgk resepi smbil bergoyang...:-p
Bahan:
1 paket (500gm) tepung beras
13 sudu besar gula
1 biji telur
1/2 bj santan kelapa
secubit garam
sedikit kapur makan
bijan (tak letak pun xper)
Cara2:
1. Gaul semua bahan (kecuali bijan) hingga sebati. Jika terlalu pekat tmbah sedikit air.. Bacuhan jgn terlalu pekat atau terlalu cair..
2. Panaskan minyak & rendam acuan kuih goyang dalam minyak panas. Taburkan sedikit bijan ke atas permukaan bacuhan td kemudian celupkan acuan yg panas. Jgn smpi menutupi permukaan acuan kalau tidak kuih ni susah nk ditanggalkan.. Letih plak nk goyang lame2.. Masukkan dalam minyak panas bersama2 acuan td, smbil goyang2 kn acuan tuk tggalkan kuih.. Goreng hingga kekuningan @ masak.. Ulang step hingga habis..
*** Bijan hanya utk tabur di atas bacuhan sebelum dicelup dgn acuan panas.
***Acuan perlu dibiarkan dlm myk pns seketika sblm dicelup semula dlm bacuhan..
Friday, September 2, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment