CREAM PUFF |
CREAM PUFF (resepi dari zaliana@myresipi.com)
Bahan-bahan :
125 gm tepung naik sendiri
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur
Bahan-bahan untuk inti jagung :
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin (1/2 tin)
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
- Cara-cara untuk puff
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung, kacau hingga adunan tak melekat pada periuk. Sejukkan
- Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
- Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
- Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan, lebih kurang 30 minit.
- Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipekan inti jagung
Cara-cara untuk inti :
- Kacau tepung kastad dan air. Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair, pewarna dan gula. Kacau hingga naik wap
- Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak. Biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam puff. Siap...
Cheese Cake Caramel |
No comments:
Post a Comment