Tuesday, June 21, 2011

Apam Pisang ChocMilo

Salam.. dh lame aku tak mem baking.. ni buat mlm td, ader lebihan pisang yg AfiQah tak abis nk makan. Kulit pon dh tukar jd hitam, nk buang syg plak.. Ckup2 tuk 1 adunan jer.. Resepi dr Kongsi Resepi, tp lupa nama tuan nyer.. Sng jer nk buat, skjp dah siap bancuh.. Jom tengok resepi :-)


Bahan A:
1 1/3 cwn tpg gandum (165gm)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu mkn milo
1 sudu mkn serbuk koko
1 sudu teh garam
***ayak dan ketepikan dulu

Bahan B:
1 bj telor (gred A)
1 cwn minyak masak
1 cwn gula perang
1 cwn pisang lenyek

Hiasan : coklat chip utk tabur di atasnya

Cara:
  1. Pukul bahan2 B (kecuali pisang) dengan pemutar belon (hand whisk) hingga sebati. Masukkan pisang dan gaul sebati..
  2. Kemudian masukkan bahan2 A, gaul hingga rata.
  3. Sediakan cawan kertas, isikan 3/4 shj dan taburkan coklat chip...
  4. Panaskan pengukus hingga air mendidih dan kukus adunan 15-20 minit...
  5. Bila dh masak, buka penutup kukus dan biarkan 2 minit supaya permukaan kering...
***** Balut tudung pengukus dgn kain utk elakkan air menitis atas adunan..

No comments:

Post a Comment