Monday, July 25, 2011

Kek Karamel x3


Skit lg nk msk ni....
Dh terbalikkan...
Potong.... No. 1
Sabar menunggu....

No 2
Tingg...masak...

No. 3

Hidang utk tetamu...
Wooo.. Mlm yg memenatkan.. Buat 3 biji kek karamel utk jamuan kat ofis.. Alhamdulillah smua beres.. Hasil pon x menghampakan... Ni 2nd time bt.. Pglaman 1st time dulu byk membantu.. Ni aku ubah skit dr resepi asal kawan2 Kongsi Resepi :

BAHAN-BAHAN
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
...
(B) - Bahagian Atas
1 tin susu cair 
70gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur + 2 bj telur
 (C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
60gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D) - Merinque
6 bj putih telur
60gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk, mmg best makan mase sejuk.. :-p

No comments:

Post a Comment