Wooo.. Mlm yg memenatkan.. Buat 3 biji kek karamel utk jamuan kat ofis.. Alhamdulillah smua beres.. Hasil pon x menghampakan... Ni 2nd time bt.. Pglaman 1st time dulu byk membantu.. Ni aku ubah skit dr resepi asal kawan2 Kongsi Resepi :
BAHAN-BAHAN
(A) 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) ... (B) - Bahagian Atas 1 tin susu cair 70gm gula kastor 1 sudu teh esen vanila 3 bj kuning telur + 2 bj telur
(C) - Lapisan Kek 140gm tepung gandum 60gm gula kastor 3 bj kuning telur 135ml air biasa 1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC) 45ml minyak msk
(D) - Merinque 6 bj putih telur 60gm gula kastor 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara menbuatnya: 1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye... 2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi. 3. pukul bahan (C) 4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh... 5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.. 6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk.. 7. masukkan kedlm loyang yg td.. 8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C 9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi... 10.Masukkan dlm peti sejuk, mmg best makan mase sejuk.. :-p
Ibu kpd sorang puteri, yg lahir pada 30 Sept 2009.. Bekerja dan minat mencuba resepi2 baru.. Terutama kek, biskut, muffin, tart.. Kalau lauk pauk kureng skit.. Nsb baik asben x cerewet bab menu harian.. Lagi pun dia keja Offshore, jrg ada kat umah.. So, lps EyQah tido bole la nk cuba resepi2 yg amik kt tenet siang ari tu..hehe..
No comments:
Post a Comment