Thursday, August 4, 2011

Agar-agar Cendol


Salam Ramadhan smua... Ari ni msk lauk aper? Aku ni mmg tak reti bab2 msk lauk pauk ni.. Goreng ikan jela..huhuhu.. Maring aku buat agar2 cendol tuk buka poser.. yg tak poser pon bleh mkn skali.. Resepi asal amik kat http://hanieliza.fotopages.com/?entry=775904, tp aku dh ubah skit.. Tq pada tuan punye resepi....


Bahan-bahan:
1 paket agar2 [15 gm]
2 1/2 cawan air
1 cawan gula
1 cawan susu cair / 1 cwn santan pekat (lebih rs lemak)
2 cawan cendul 
1 cawan gula merah

Cara:
Rebuskan agar dengan air sehingga mendidih.
Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi. Tapis.
2/3 dari bahagian tadi dimasukkan susu cair/santan dan kacau hingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan cendol.
Masukkan dalam acuan dan biarkan hingga agak keras (jgn keras sangat nanti adunan tak melekat)
1/3 baki bahagian tadi dimasukkan gula merah.
Kacau rata & biarkan mendidih dan tapis.
Tuang perlahan2  ke atas bahagian cendol tadi.. Sejukkan untuk hidangan.

***Boleh juga masukkan bahagian yg dicampur gula merah dulu ke dalam acuan, dan kemudian tuangkan bahagian yg mengandungi cendol.. Selamat Mencuba.....

No comments:

Post a Comment