Monday, August 1, 2011

Tart Telur



Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula. (guna sudip kayu)
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Bakar pada suhu 170oC sehingga separuh masak (10 minit)

Filling Kastad:

Bahan-bahan :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula (aku ltk 1/2 cwn jer)
1 cawan air biasa
2 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning

Cara2 Membuat Filling:
1.      Masukkan semua bahan kedalam blender, kemudian tapis.
2.      Keluarkan kulit tat yang dibakar tadi,tuangkan filling ke dalamnya.
3.      Bakar semula selama 10 minit.


Salam.. Resepi ni amik dlm My Resepi. Acuan tart telur biasanya org buat guna acuan no4. Tapi aku biasa pakai yg no 3/2 dpt byk skit. huhuhu.. utk mkn sdiri yg kecik2 ok la kn.. acuan no 1 biasa pakai untuk bt cheese tart, saiz tapak lbh kurang 2.7cm (besar duit 50c).. To my fren Tiniey, jgn lupa ato dumah aku skit tart telur..huhuhu.. Selamat mencuba!!!


1 comment: